Kennismaking met onze Milieu Diaken Jacco Rodenburg
Vertel even iets over jezelf
Ik ben Jacco Rodenburg geboren aan het begin van de oliecrisis in 1972. Ik ben eigenlijk al mijn hele leven met milieu en groen bezig. Als kind al een tuintje bij m’n opa, ik ging naar de tuinbouwschool, studeerde milieukunde in Deventer in werkte aan natuurontwikkeling, wetlands, windenergie en verduurzamen van woningen en nu aan rivierlandschap. Het fascineert me hoe de beweging in het milieu mensen raakt en verandert.
En nu milieudiaken?
Ja ik werd gevraagd omdat er een groeiende behoefte is in de kerk om meer met het milieu en klimaatthema’s bezig te zijn. Het past helemaal bij mij om dat op de kaart gaan zetten. Het mooie van de rol die ik nu heb is dat ik het niet alleen doe. Dat hoeft ook niet. Maar ik probeer dingen in beweging te brengen. Mensen bij elkaar te zetten zodat het steeds verder groeit, zonder dat ik daar per se tussen zit. Ik zie ook dat er andere dingen ontstaan zoals de groene gesprekken die Martin en Bart doen, dat ontstaat tegelijk maar ik heb er niets aan bijgedragen.
Doe je dit vanuit je geloof?
Ja, dat kan ik niet los van elkaar zien. Zorgen voor elkaar, voor de samenleving voel ik als een opdracht. Dat je daarom rekening houdt met anderen, met mensen die na ons komen, met mensen uit andere delen van de wereld. Dat is voor mij een van de kernwaarden van het geloof en christendom. Het mooie vind ik om de sociale kant van het geloof te verbinden (de zingeving kant) met meer de milieu kant. Daar ben ik wel naar op zoek, en vanuit mijn rol als milieu diaken ontmoet ik nu anderen die dezelfde zoektocht herkennen. Door samen gesprekken aan te gaan, ontdekken we meer mogelijkheden. Juist ook buiten onze kerk. Er zijn veel infinitieven met duurzame landbouw en regionale producten maar we weten elkaar niet altijd te vinden.
Wat zijn je plannen?
Om te beginnen wil ik het gesprek hierover voeren in onze kerkgemeente. Er is nu eerst een beleidsstuk voor de kerkenraad gemaakt om daar ook steun te krijgen. Verder zijn we aangesloten bij de groene kerk. Dat zijn geloofsgemeenschappen die bezig zijn met verduurzamen op wat voor een manier dan ook. Vanuit die plannen kwam het idee voor de jaarlijkse Mei een milieumaand.
Mei milieumaand
In de maand mei geven we onze activiteiten een thema rondom de schepping. Zo staat het wekelijkste Coventry gebed in teken van vrede en heelheid van de schepping. Daarnaast is de jaarlijkse ‘dauwtrappen’ met hemelvaart uitgegroeid tot een pelgrimstocht langs inspirerende duurzame plekken in onze regio. Zoals pluktuinen, voedselbos, aardehuizen, werkplaats 31, de broederen tuin en Sion. Diverse plekken waar mensen op verschillende manieren met milieu, bezinning, groen of leefomgeving of schepping bezig zijn.
Verder proberen we ieder jaar een duurzaamheidsmarkt te organiseren. De streekmarkt Heerlijke Hanze is die dag buiten en in de kerk zijn de initiatieven die we ook bezoeken tijdens de pelgrimstocht aanwezig, en meer. Je kunt bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan het nieuwe Deventer warmtestation en er is een proeverij van vegetarische en veganistische hapjes.
Pinksteren is vaak de afsluiting van de maand met een viering rondom de Herscheppende Geest
Waarvan droom je op de langere termijn?
Op de wat langere termijn speelt de verduurzaming van de Van Vlotenhof, en het verder uitbouwen van de plannen met ‘Deventer warmte’ met het Deventer Energie loket. Op de nog wat langere termijn wil ik bouwen aan een netwerk van diverse initiatieven die werken aan allerlei facetten van sociale en ecologische duurzaamheid in onze regio. Kerken zouden een belangrijke verbindende rol kunnen spelen, ook in het maatschappelijke debat. Ik vind het mooi om dat handen en voeten te geven. Dan gaat het niet alleen het belijden van het geloof maar ook het doen. Dat is hoe we een diaconale gemeente kunnen zijn in onze regio.