“Schwanengesang” – Jasper Schweppe – Geannuleerd

28 november 2021

Op zondag 28 november zingt Jasper Schweppe de liederencyclus ‘Schwanengesang’ van Franz Schubert in de Lebuinuskerk van Deventer. Daarbij wordt hij begeleid door de Japanse fortepianiste Riko Fukuda.

De befaamde bariton Jasper Schweppe heeft zich ten doel gesteld alle ruim 600 liederen van Schubert op te nemen. Met de liederencyclus ‘Schwanengesang’ is daar een start mee gemaakt. Zes weken voor zijn dood stuurde Schubert een bundel liederen naar zijn uitgever in Leipzig. De dertien liederen op teksten van Ludwig Rellstab (1799-1860) en Heinrich Heine (1797-1856) hadden geen duidelijke volgorde en waren vermoedelijk ook niet bedoeld om een cyclus te vormen zoals Die Schöne Müllerin en Winterreise. Waarschijnlijk vanwege Schuberts vroegtijdige overlijden bundelde de uitgever de liederen onder de titel Schwanengesang. Ook voegde hij het lied Die Taubenpost aan de cyclus toe. Dit lied op tekst van Johann Gabriel Seidl (1804-1875) gaat door voor het laatste lied dat Schubert componeerde.

Jasper Schweppe

Jasper Schweppe begon zijn studie aan het conservatorium in Zwolle en behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Jasper werkt met regelmaat met dirigenten als Ton Koopman, Jan Willem de Vriend, Risto Joost, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra en Pieter Jan Leusink. Hij won de eerste prijs tijdens Musicora in Parijs, een concours voor Frans lied uit de 20e eeuw. Jasper zingt ook als koorzanger in alle belangrijke professionele koren in Nederland en werkt daarnaast als artistiek coördinator bij het Nederlands Kamerkoor.

Jasper Schweppe