Lebuinuscafé met Jan Paul van Soest

27 februari 2022 - 16:00

Zondag 27 februari vindt het eerste Lebuinuscafé van dit jaar plaats. Het thema is duurzaamheid en te gast is klimaatexpert en publicist Jan Paul van Soest.

Zijn bemoeienis met duurzaamheid begon bij het plein naast de Lebuinuskerk, de Nieuwe Markt, op het toenmalige Alexander Hegius Gymnasium. Een onderdeel ecologie van het vak biologie wekte zijn belangstelling voor systemen, die versterkt werd door lezing van het eerste Club van Rome-rapport. “Ons handelen is zelden lineair oorzaak – gevolg: It’s the system, stupid!”

Jan Paul: “We hebben onze naoorlogse economieën, op goede gronden toen, ingericht op permanente groei: meer, verder, sneller, zwaarder, groter. Die groei brengt enorme impacts met zich mee, onder meer op biodiversiteit en klimaat. Individuele gedragsveranderingen, hoe nobel de motieven ook, bieden amper soelaas. Systeemveranderingen zijn nodig. Maar hoe bewerkstelligen we die? Om te beginnen zal alle schade die we aanrichten in de prijzen hier en nu moeten worden verwerkt. Burgers die de overheid tot krachtig beleid aanzetten, dat zou wel eens Rentmeesterschap 2.0 kunnen zijn.”

Het Lebuinuscafé begint om 16:00 uur. De kerk is geopend vanaf 15:30 uur. Het programma is ook via internet live te volgen.

Deze link wordt door Jan Paul aanbevolen als voorbereiding op het thema: