DE LEBUINUSKERK IS VAN ONS ALLEMAAL

19:30 & 21:15 – Dromen als Messiaen – een audiovisuele orgelperformance

10 december 2020

Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). Op donderdag 10 december wordt deze audiovisuele performance twee keer opgevoerd door Kirstin Gramlich, Wim Diepenhorst en Jan Kleinbussink in de Lebuinuskerk te Deventer. De concerten beginnen om respectievelijk 19:30 uur 21:15 uur en zijn voor een beperkt publiek live mee te maken. Reserveren is noodzakelijk en kan door het vooraf aankopen van uw kaarten via de knoppen hiernaast, de toegangsprijs bedraagt € 15,-. Vanaf deze website zijn de concerten ook online te volgen.

Voor Olivier Messiaen waren klank en kleur onlosmakelijk met elkaar verbonden. In ‘Dromen als Messiaen’ wordt zijn stuk ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, uitgevoerd als een dynamische orgelperformance waarin klank en kleur samenkomen. Tijdens het orgelconcert projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze visuals zijn geïnspireerd op pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890–1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van het stuk in 1936. De beelden in ‘Dromen als Messiaen’ zijn verbonden aan de specifieke klankkleur dat bij elk orgel verschillend is waardoor iedere uitvoering uniek is.

Een ervaring in het huis van de organist

Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Deze bijna-meditatieve ervaring, waarbij orgelmuziek en visuals op bijzondere wijze op je afkomen, vindt plaats in het huis van de organist: de kerk. Een bouwwerk dat iedereen op een andere manier bekijkt en beleeft. Het is al eeuwen een plek van samenkomst en verbinding, vooral rond de kersttijd. Tijdens ‘Dromen als Messiaen’ stap je de kerk in en beleef je de muziek en de locatie op een nieuwe manier zonder prikkels van buitenaf. Misschien wel zoals Messiaen dat ooit zelf zag.

Over Dromen als Messiaen

‘Dromen als Messiaen’ is gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. Marcel Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen. ‘Dromen als Messiaen’ is een initiatief van Stichting OpenOor. Stichting OpenOor heeft als doel om bestaand en nieuw publiek warm te maken voor vernieuwende multidisciplinaire muziekvoorstellingen van hoogstaand niveau, waarbij het orgel een rol speelt.

Organisator: Stichting Lebuinusconcerten