Geef  VANDAAG,

Doet u ook mee?

19:00 uur – Lezing door Nils van Beek – De culturele impact van de aidsepidemie

12 maart 2021

In het afgelopen jaar heeft de Stichting Lebuinusconcerten een groot aantal online concerten georganiseerd om musici in Deventer te ondersteunen. En om daarnaast het publiek, nu we allemaal aan huis gebonden zijn, een interessant aanbod van eigen bodem te kunnen bieden. Nils van Beek, die kunsthistoricus is, verzorgde twee lezingen die gespeelde muziek van context voorzagen: de componist Hindemith in relatie tot de ‘entartete kunst’ en Venetiaanse muziek gekoppeld aan een virtuele stedentrip naar kunst en architectuur in de Dogenstad. Een tweede insteek was, passend bij de corona-omstandigheden, de invloed van pandemieën op de cultuur. Venetië werd getekend door de pest, en er is een opmerkelijk verband tussen de beeldvorming en bestrijding van TBC en de architectuur van het modernisme die vertrok vanuit de heilzaamheid van zonlicht en frisse lucht.

Op initiatief van de PGD verzorgt Nils op vrijdag 12 maart opnieuw een lezing waarin de invloed van een pandemie op de cultuur wordt geschetst. Het onderwerp sluit aan bij het thema van de veertigdagentijd: de zeven werken van barmhartigheid. In de jaren tachtig en negentig trok aids wereldwijd diepe sporen in de LHBTI-gemeenschap. De toen nog onbehandelbare ziekte trof verschillende kunstenaars, musici, dichters en denkers, die er bijzondere werken aan hebben gewijd. De wijze waarop slachtoffers werden herdacht heeft veel invloed gehad op de manier waarop wij ook vandaag nog afscheid gestalte geven. En laten we vooral niet vergeten dat aids nog altijd slachtoffers maakt, vaak op plaatsen die minder vaak ons nieuws halen. Ook aan hen zijn kunstwerken gewijd. Nils meent dat wat wij met elkaar nu doormaken ons ontvankelijker maakt voor deze kunst en cultuur uit het verleden. Het komt dichterbij, we begrijpen het beter en worden er misschien zelfs door getroost. En het maakt nieuwsgierig naar hoe corona niet alleen onze levenswijze, maar daardoor ook onze geplaagde kunsten zal beïnvloeden. Zo zullen toekomstige generaties niet alleen weten wat er is gebeurd, maar ook hoe wij het hebben ervaren.

De Deventer singer-songwriter Nils Westerhoff verzorgt een passend muzikaal intermezzo.

De lezing is tussen 19.00 en circa 20.00 uur online te volgen op www.lebuinuskerk.nl/uitzending en via www.kerkdienstgemist.nl.